Hva er XMPP?

XMPP (Jabber) er en åpen protokoll for direktemeldingskommunikasjon som har vært under utvikling fra 1999. Alle tekniske detaljer er beskrevet av XEPs. Det finnes mange applikasjoner som bruker denne standarden, men alle er kompatibel med hverandre.

De viktigste fordelene med XMPP fremfor alle andre direktemeldingssystemer er at XMPP er åpent, gratis, ikke tilhører eller styres av ett selskap. Det er også føderert (distribuert), slik at alle kan kjøre sine egne meldingsserver. Hvis ønskelig, kan serveren lukkes (så kommunikasjon med andre servere er ikke tillat) eller fullt sammensatt så kommunikasjon går mellom tvers av eksisterende servere (som i e-post). XMPP har mange innebygde personverns- og sikkerhetsfunksjoner som gir sterk kryptografi ved hjelp av standard og offentlige revidert algoritmer og programvarekomponenter. For eksempel ende-til-ende-kryptering kan bruke GPG / PGP, OTR og OMEMO protokoller (se wiki.404.city).

Muligheten til å kjøre sin egen private server og mange offentlige servere (se offentlige serverer) som er åpne for gratis, anonym registrering, gjør XMPP best egnet for høyt personvern og sikkerhet. En moderner åpen direktmeldingsløsning er Matrix. Men Matrix har dårligere personvernfunksjoner med høyere oppblåsthet (se her og Matrix personvernproblemer). For eksempel, flere år siden den personvernplattformen Disroot har bestemt å flytte tilbake fra Matrix til XMPP.

Hvorfor ikke WhatsApp, Skype, Snapchat, Telegram osv?

Anbefalte programvareklienter

https://budaev.info/images/logo-xmpp-pidgin.png    https://budaev.info/images/logo-xmpp-gajim.png    https://budaev.info/images/logo-xmpp-conv.png    https://budaev.info/images/logo-xmpp-blabber.png    https://budaev.info/images/logo-xmpp-xabber.png    https://budaev.info/images/logo-xmpp-yaxim.png    https://budaev.info/images/logo-xmpp-monal.png    https://budaev.info/images/logo-xmpp-chatsec.png    https://budaev.info/images/logo-xmpp-cojs.png   

Mer informasjon

Mer informasjon om XMPP finnes på Wikipedia, XMPP wiki og XMPP.org

Lister over offentlige serverer: Det finnes mange offentlige servere på Internet som er åpent for bruk av alle. Her ar noen få av disse:

Ikke gratis tjenesteleverandør: jmp.chat er en betalt XMPP-basert tjenesteleverandør som inkluderes direktmeldinger, VoIP, SMS, MMS, telefonnumere, osv.

Tilbake til budaev.info

Tilbake til budaev.info